• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Φαγωμάρες

  Χαιρετώ τους πανέμορφους, αχόρταγους και χορτασμένους, αβροδίαιτους και πειναλέους αναγνώστες του Food.net. Με λένε Ανέστη, είμαι φοιτητής και μαζί θα «φαγωθούμε». Η καινούρια αυτή στήλη σας επιφυλάσσει πολλά και είμαι εδώ για να σιγουρέψω ότι θα τα χωνέψετε!

 • Ο ρόλος της τεχνολογίας τροφίμων στην αγροτική αναπτυξη

  Τεχνολογία Τροφίµων είναι το σύνολο των τεχνολογικών επιστηµών που επιτρέπουν το µετασχηµατισµό πρώτων υλών, ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης, σε νέα προϊόντα- τρόφιµα. Περιλαµβάνει µεταξύ άλλων τη µελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τροφίµων µε φυσικές και χηµικές µεθόδους

 • Οι ευεργετικές επιδράσεις των προβιοτικών

  Οι ευεργετικές επιδράσεις των προβιοτικών στην εντερική μικροχλωρίδα του ανθρώπου περιλαμβάνουν ανταγωνιστικές και ανοσοποιητικές επιδράσεις καθώς και ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού(Dunne 2001, Gismondo 1999).

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Μεσογειακή δίαιτα

Posted by Food net On 7:29 π.μ.

Η Μεσογειακή δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο υγιείς και ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Τα κύριά του στοιχεία είναι τα λαχανικά, το ψάρι, το ελαιόλαδο και το κρασί με μέτρο.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της Μεσογειακής δίαιτας, αφού οι χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα είναι πολλές. Η τεράστια απήχηση της δίαιτας οφείλεται σε έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν γύρω από τη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να έχουν καρδιολογικά προβλήματα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση.


Tα βασικά της χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

- Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά -ιδίως σε αυτά με φύλλα- κυρίως ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

- Περιέχει πολλά δημητριακά και ζυμαρικά, παραδοσιακά φτιαγμένα, από στάρι ολικής αλέσεως.

- Υπάρχει αφθονία σε όσπρια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.

- Τα ζωικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και κυρίως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συνίσταται το κοτόπουλο και γενικώς τα πουλερικά.

- Μπορούν να καταναλώνονται έως και τέσσερα αυγά την εβδομάδα.

·Η δίαιτα είναι πλούσια σε ψάρι και θαλασσινά, σπουδαία πηγή για Ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα.

- Παρόλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (περίπου το 35% των θερμίδων που λαμβάνουμε), είναι χαμηλή σε ζωικό λίπος (7-8%). Αντίθετα προτιμάται το ελαιόλαδο, το οποίο αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερίνης - HDL.

- Το κρασί πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο - ένα με δύο ποτήρια την ημέρα μαζί με το γεύμα.
Το βασικότερο πλεονέκτημα της Μεσογειακής δίαιτας είναι η αφθονία σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Έτσι, η Μεσογειακή δίαιτα είναι βασικά μια υγιεινή διατροφή. Έχει έντονο το στοιχείο τής παράδοσης και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο πέρασμα του χρόνου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως επιτρέπονται όλες οι τροφές και τα φαγητά αρκεί να είναι μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο και τα υλικά να είναι επιλεγμένα με προσοχή. Ακόμη και η πίτσα μπορεί να συμπεριληφθεί στη μεσογειακή διατροφή αν ακολουθηθούν τα πρότυπα της ιταλικής παράδοσης.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο διατροφής για τη Μεσογειακή δίαιτα. Ουσιαστικά αποτελείται από την κατανάλωση συγκεκριμένης ποικιλίας φαγητών, σε μικρές ως μέτριες ποσότητες. Δηλ. κυρίως λαχανικά - φρούτα, σιτηρά, σπόρους και ψάρια και σε δεύτερη μοίρα ζωικά προϊόντα.

Συμπέρασμα:

Ο συνδυασμός τής Μεσογειακής δίαιτας με τακτική άσκηση μοιάζει να αποτελεί την υγιέστερη επιλογή τρόπου διατροφής και την καλύτερη λύση για απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα που καταναλώνονται είναι σε λογική ποσότητα - δηλ. όσο χρειάζεται για να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της πείνας - και φυσικά μαγειρεμένα υγιεινά.ΠΗΓΗ:www.diaita.org

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Το 'κακό' λίπος μπορεί να μετατρέπεται σε 'καλό'

Posted by Food net On 7:09 π.μ.

Μια μέθοδο να μετατρέπουν το επιβλαβές λίπος του οργανισμού σε μια πιο ωφέλιμη μορφή του, που «καίει» περισσότερες θερμίδες και εμποδίζει την προσθήκη πάχους, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον δόκτορ Σενγκ Μπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού “Cell Metabolism”, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πετυχημένα πειράματα στο εργαστήριο με ποντίκια, όμως πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και με το ανθρώπινο λίπος, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα «παράθυρο» ελπίδας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες πέτυχαν να τροποποιήσουν τη γενετική «έκφραση» μιας πρωτεΐνης (της ΝΡΥ), η οποία συνδέεται με την όρεξη, πράγμα που μείωσε την λήψη θερμίδων και το βάρος των πειραματόζωων, ενώ μετασχημάτισε τη σύνθεση του λίπους στο σώμα τους, καθώς το «κακό» λευκό λίπος μετατράπηκε σε «καλό» καφέ λίπος. Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στα μωρά, που το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για να δημιουργούν θερμότητα στον οργανισμό τους. Με το πέρασμα της ηλικίας όμως, το καφέ λίπος σταδιακά εξαφανίζεται και μετασχηματίζεται σε λευκό, το οποίο συνήθως σωρεύεται στην κοιλιά (η κλασσική «σαμπρέλα» γύρω από την μέση!). Οι επιστήμονες προσπαθούν να ωθήσουν τον ενήλικο οργανισμό να παράγει περισσότερο καφέ λίπος παρά λευκό, ώστε με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν την αύξηση του βάρους, την παχυσαρκία και τα συνοδευτικά προβλήματα υγείας. Αρκετές ερευνητικές ομάδες διεθνώς έχουν αυτό το στόχο ακολουθώντας διαφορετικές μεθόδους και η ομάδα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς πιστεύει ότι βρήκε ένα τρόπο να το πετυχαίνει.Τα πειράματά τους έδειξαν ότι η καταστολή της πρωτεΐνης ΝΡΥ, που δρα στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί την όρεξη, μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» στην όλη διαδικασία. Η απενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης οδηγεί όχι μόνο σε καταστολή της όρεξης, αλλά και σε μια νέα ισορροπία μεταξύ του καφέ και του λευκού λίπους, με αύξηση της παραγόμενης ποσότητας του πρώτου αναλογικά με το δεύτερο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι όχι μόνο η μειωμένη λήψη τροφής, αλλά και ο έλεγχος του πάχους, ακόμα και όταν τα πειραματόζωα είχαν τραφεί με τροφή, που περιείχε πολλά λίπη. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την τεχνική τους και στους ανθρώπους, εισάγοντας βλαστοκύτταρα καφέ λίπους κάτω από το δέρμα, ώστε να «καεί» περισσότερο «κακό» λευκό λίπος και να μειωθεί το βάρος. «Αν μπορέσουμε να κάνουμε το ανθρώπινο σώμα να μετατρέπει το κακό λίπος σε καλό λίπος, που καίει θερμίδες, αντί να τις αποθηκεύει, θα προσθέταμε ένα σημαντικό νέο εργαλείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Μόνο η μελλοντική έρευνα θα μας πει αν αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο δόκτορ Μπι.Πηγή: www.ikypros.com

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Στην Κορώνη γιορτάζουν τη Μεσογειακή Διατροφή

Posted by Food net On 8:01 π.μ.

Η Κορώνη φοράει τα «καλά» της για να υποδεχτεί σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο αναγνώρισής της από την UNESCO ως Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Μεσογειακής Διατροφής.Σε μια από αυτές και συγκεκριμένα στη διημερίδα με θέμα: «Ελλάδα και Μεσογειακή Διατροφή: Καινοτόμες Δράσεις-Βέλτιστες Πρακτικές», θα ανοίξει τις εργασίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Κορώνη, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 18.00μμ.Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Κορώνη Μεσσηνίας από 3 έως 5 Ιουνίου η οποία ορίστηκε από Ελληνικής πλευράς ως κοινότητα-παράδειγμα κατά την υποβολή της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μαρόκου στην UNESCO.
Στις εκδηλώσεις θα απευθύνει χαιρετισμό η Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εμπλεκομένων Υπουργείων και των αντίστοιχων κοινοτήτων - παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου αλλά και της Κύπρου που έχει εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον κοινό φάκελο της Μεσογειακής Διατροφής.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, συνάντηση των εκπροσώπων των κοινοτήτων, επισκέψεις σε αγροτικές μονάδες αλλά και αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής
Μεσογειακή Διατροφή UNESCO, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας
Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου
Σύμφωνα με την απόφαση της UNESCO, η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που ξεκινούν από τη γη, το αγροτικό τοπίο και φτάνουν μέχρι το τραπέζι και συμπεριλαμβάνουν τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, τη διατήρηση, τη μεταποίηση, την προετοιμασία και, ιδιαίτερα, την κατανάλωση των τροφίμων
Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται σαν ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό στο χρόνο και τον χώρο, που αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μέτρια ποσότητα ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, καθώς επίσης και από πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, που όλα συνοδεύονται από κρασί ή αφεψήματα, με σεβασμό πάντοτε στις θρησκευτικές επιταγές της κάθε κοινότητας.
Ωστόσο, η Μεσογειακή Διατροφή (Mediterranean Diet, από την ελληνική λέξη δίαιτα ή τρόπος ζωής) περιλαμβάνει κάτι ευρύτερο από τα τρόφιμα.Προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση, καθώς τα κοινά γεύματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των κοινωνικών εθίμων και γιορταστικών εκδηλώσεων.
Η Μεσογειακή Διατροφή ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα σύνολο γνώσεων, τραγουδιών, γνωμικών, μύθων και θρύλων.
Όλο το σύστημα έχει τις ρίζες του στο σεβασμό του εδάφους και της βιοποικιλότητας και εξασφαλίζει τη διατήρηση και ανάπτυξη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων που συνδέονται με την αλιεία και τη γεωργία στις κοινότητες της Μεσογείου, όπου η Soria στην Ισπανία, η Κορώνη στην Ελλάδα, το Cilento στην Ιταλία και το Chefchaouen στο Μαρόκο είναι παραδείγματα.
Οι γυναίκες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της εμπειρίας και γνώσης, των τελετουργιών, των παραδοσιακών χειρονομιών και γιορτών, καθώς και στη διασφάλιση των τεχνικών.

ΠΗΓΗ:www.argoliki.gr

Ε.Ε.: Εντοπίστηκε το στέλεχος του φονικού βακτηρίου E.coli

Posted by Food net On 7:54 π.μ.

Η εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε το στέλεχος του φονικού μικροβίου E.coli που έχει προκαλέσει διατροφική κρίση.
Σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Πρόληψη και Έλεγχο Ασθενειών ανέφερε ότι ο «αιτιολογικός παράγοντας» ήταν ένα στέλεχος βακτηρίου που ονομάζεται STEC.
Το ανακοινωθέν επιβεβαιώνει τις προηγούμενες υποψίες του οργανισμού ότι το βακτήριο ευθύνεται για τη φονική επιδημία.Η εποπτική αρχή επανέλαβε ότι τα μολυσμένα τρόφιμα φαίνεται πως είναι το πλέον πιθανό όχημα της λοίμωξης, ωστόσο τόνισε ότι η πηγή συνεχίζει να ερευνάται.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το ωμό γάλα ή κρέας συνδέεται με την επιδημία», ανέφερε ο οργανισμός, επαναλαμβάνοντας όσα έχει ήδη πει σε προηγούμενη ανακοίνωση.
Δεκαοχτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ευρώπη και πάνω από 2.000 έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο μετά τις 22 Μαΐου.
«Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται, ή έχουν ιστορικό ταξιδίου στη Βόρεια Γερμανία», σημείωσε το ECDC.

Πηγή:www.capital.gr

Το σκόρδο καταπολεμά την υπέρταση

Posted by Food net On 7:35 π.μ.

Το σκόρδο είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της υπέρτασης, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα. Το σκόρδο, εδώ και χρόνια, θεωρείται καλό για την καρδιά. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης. Μπορεί πολλοί να το αποφεύγουν λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς που αφήνει στην αναπνοή, όμως φαίνεται πως τα οφέλη του είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματά του. Ο λόγος για το σκόρδο, που σύμφωνα με μια νέα έρευνα αποτελεί σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Νέα αυστραλιανή μελέτη του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, υπό την Κάριν Ριντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Maturitas", σύμφωνα με το BBC, απέδειξε πως η υπέρταση μπορεί να καταπολεμηθεί χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με 50 εθελοντές που έπασχαν από υψηλή πίεση του αίματος. Όπως αναφέρει, οι ασθενείς κλήθηκαν να πάρουν τέσσερις κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως και αποδείχτηκε ότι μετά από 12 εβδομάδες είχαν χαμηλότερη πίεση - περίπου 10mmHg χαμηλότερη η συστολική - σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονική κάψουλα (placebo). Η έρευνα άνοιξε έναν ακόμη δρόμο στην σχέση ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή και την καλή υγεία και απέδειξε περίτρανα πως τα. περιφρονημένα τρόφιμα αποτελούν ενδεχομένως και τα ισχυρότερα γιατρικά της φύσης. Οι ερευνητές αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η κατανάλωση σκόρδου να υποκαταστήσει την φαρμακευτική θεραπεία, όμως τονίζουν πως μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά. Ωστόσο. ανέφεραν πως αν το σκόρδο ληφθεί με τη μορφή κάψουλας, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη θεράποντα ιατρού. Γιατί να μην τα τρώμε όπως συνηθίζαμε στην πατρίδα με ψωμί κι ελιές;
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Γερμανία: Άλλα 365 κρούσματα του βακτηριδίου E.coli

Posted by Food net On 7:39 π.μ.Η Γαλλία ενεργοποίησε ένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης. Το γερμανικό κέντρο ελέγχου ασθενειών ανέφερε σήμερα 365 νέα κρούσματα του βακτηριδίου E.coli καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της θανατηφόρας μόλυνσης. 

Το ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων περιλαμβάνουν ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή που προκαλείται από τη μόλυνση από το E.coli που πλήττει το αίμα και τα νεφρά, ανακοίνωσε το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. 

Το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο συνέβαλε στους θανάτους 16 ανθρώπων στη βόρεια Ευρώπη, που όλοι τους είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Γερμανία. 

Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.500 κρούσματα E.coli / ΟΑΣ έχουν αναφερθεί μόνο στη Γερμανία και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την πηγή του βακτηριδίου. 

Στη Γαλλία "ενεργοποιήθηκε" μια "ομάδα αντιμετώπισης κρίσης" για να παρακολουθεί την εξέλιξη των κρουσμάτων του βακτηριδίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν υπογράμμισε τα ερωτηματικά που παραμένουν όσον αφορά "την προέλευση", "την πηγή και το φορέα μετάδοσης" της μόλυνσης. 

Στον "πυρήνα κρίσης" συμμετέχουν "το Ινστιτούτο Υγείας, η Γενική Διεύθυνση Υγείας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και Αντιμετώπισης των Απατών", σύμφωνα με τον Μπαρουέν. 

Στη Γερμανία, η υπουργός Προστασίας Καταναλωτών και Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση εντόπισε εσφαλμένα ως πηγή της μόλυνσης αγγούρια από την Ισπανία, αφού μερικά βρέθηκαν θετικά στο βακτηρίδιο. 

"Υπήρχαν παθογόνα E.coli στα ισπανικά αγγούρια", δήλωσε η Άιγκνερ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση. "Γι' αυτό, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έπρεπε να σταλεί γρήγορα μια προειδοποίηση".

Αρχές στο Αμβούργο ανακοίνωσαν χθες ότι το E.coli που βρέθηκε στα ισπανικά αγγούρια δεν είναι το ίδιο με το φονικό βακτηρίδιο. 

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος των αρχών στο Αμβούργο που κατηγόρησαν αρχικά το προϊόν της για τις μολύνσεις από το E.coli.

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τροφίμων, Θεσσαλονίκη 11, 12 & 13 Νοεμβρίου 2011

Posted by Food net On 7:35 π.μ.


Ε Κ Ε
Κλάδος Κτηνιάτρων Δημόσιας Υγείας
Σύγχρονη προσέγγιση στην

Υγιεινή & Ασφάλεια Τροφίμων

(Modern Approach to Food Hygiene and Safety)


Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάρου Μουσικής
Θεσσαλονίκη, 11, 12 & 13 Νοεμβρίου 2011
Ο Πρόεδρος της ΟΕΔρ Αθανάσιος Ε. Τυρπένου
 

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Κεράσια και φιστίκια... υπό εξαφάνιση!

Posted by Food net On 6:50 π.μ.

Η άνοδος της θερμοκρασίας «απειλεί» φρούτα και ξηρούς καρπούς

Ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις θα υφίστανται οι καλλιέργειες γνωστών φρούτων και ξηρών καρπών, όπως τα φιστίκια και τα κεράσια, στις εύκρατες περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από την Μεσόγειο, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής.Ερευνητές από την Κένυα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι ακόμα και αν ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αρκετά σοβαρή για να δημιουργήσει πονοκεφάλους στον κλάδο των φρούτων και ξηρών καρπών, που κάνει τζίρο περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.Τα δέντρα στις εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα) εξελίχτηκαν έτσι ώστε να χρειάζονται μια κρύα χειμερινή περίοδο, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν την άνοιξη. Όμως, ειδικά στις πιο θερμές εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Μεσόγειος, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Νότος, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή), όπου ήδη ο χειμώνας γίνεται όλο και πιο θερμός, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας μέσα στο έτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνει τις πιέσεις στις καλλιέργειες.Οι ερευνητές καλούν τους γεωργούς να συνειδητοποιήσουν ότι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, ιδίως επειδή στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται μακρόχρονες επενδύσεις για το φύτεμα δέντρων, που δεσμεύουν τους καλλιεργητές περισσότερο.Οι επιστήμονες διαπιστώνουν μια διαχρονική πτώση στις αποδόσεις των οπωροφόρων δέντρων διεθνώς και αναφέρουν ότι το πόσο μεγάλη θα είναι η κατά τόπους μελλοντική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα. Κυρίως, καλούν τους γεωργούς να «ξυπνήσουν», να συνειδητοποιήσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και να φροντίσουν να κάνουν προσαρμογές στις καλλιέργειές τους, π.χ. να φυτέψουν ποικιλίες που αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Φρούτα, ξηροί καρποί κινδυνεύουν από άνοδο θερμοκρασίας

Posted by Food net On 6:41 π.μ.


Διάφορα γνωστά φρούτα και ξηροί καρποί, όπως τα κεράσια και τα φιστίκια, θα αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες δυσκολίες στις εύκρατες περιοχές, ιδιαίτερα γύρω από την Μεσόγειο, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις στους παραγωγούς, που δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές από την Κένυα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ακόμα και αν ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αρκετά σοβαρή για να δημιουργήσει πονοκεφάλους στον κλάδο των φρούτων και ξηρών καρπών, που κάνει τζίρο περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Τα δέντρα στις εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα) εξελίχτηκαν έτσι ώστε να χρειάζονται μια κρύα χειμερινή περίοδο, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν την άνοιξη. Όμως, ειδικά στις πιο θερμές εύκρατες περιοχές (στις οποίες ανήκει και η Μεσόγειος, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Νότος, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή), όπου ήδη ο χειμώνας γίνεται όλο και πιο θερμός, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας μέσα στο έτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνει τις πιέσεις στις καλλιέργειες. Οι ερευνητές καλούν τους γεωργούς να συνειδητοποιήσουν ότι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, ιδίως επειδή στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται μακρόχρονες επενδύσεις για το φύτεμα δέντρων, που δεσμεύουν τους καλλιεργητές περισσότερο. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν μια διαχρονική πτώση στις αποδόσεις των οπωροφόρων δέντρων διεθνώς και αναφέρουν ότι το πόσο μεγάλη θα είναι η κατά τόπους μελλοντική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα. Κυρίως, καλούν τους γεωργούς να "ξυπνήσουν", να συνειδητοποιήσουν τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και να φροντίσουν να κάνουν προσαρμογές στις καλλιέργειές τους, π.χ. να φυτέψουν ποικιλίες που αντέχουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες. «Αν οι αγρότες πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν οι παππούδες τους, τότε θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Άικ Λούεντελινγκ του Παγκόσμιου Αγροδασικού Κέντρου στο Ναϊρόμπι. Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να έχει μικρότερες επιπτώσεις στις ψυχρότερες εύκρατες περιοχές. Από την άλλη, οι πιο θερμές ζώνες στις εύκρατες περιοχές, όπως επισημαίνεται, «ήδη βρίσκονται στο όριο του να μην έχουν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να εξασφαλίσουν μια καλή παραγωγή φρούτων και ξηρών καρπών». Η συνέπεια είναι, κατά την μελέτη, ότι σε αυτές τις περιοχές, όσο περνάνε τα χρόνια, η παραγωγικότητα των δέντρων θα μειώνεται.


Πηγή: www.ikypros.com

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Σούπερ ωφέλιμο το γάλα του γαϊδάρου

Posted by Food net On 8:44 π.μ.


Βοηθά στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης

Κωνσταντινούπολη 
Η Κλεοπάτρα έπαιρνε σε αυτό το μπάνιο της για να αποκτήσει ωραίο δέρμα. Εσείς μπορείτε να το πιείτε για να χάσετε κιλά και να κάνετε καλό στην υγεία σας. Αυτό συνιστούν ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση που μπορεί να έχει το γάλα του θηλυκού γαϊδάρου στη γραμμή και την ευεξία μας και κατέληξαν ότι είναι πολύ πιο ευεργετικό από το γάλα της αγελάδας.
Υπεροχή σε όλα τα σημεία
Το γάλα των συμπαθών αλλά σπάνιων πια στα ελληνικά νοικοκυριά κατοικιδίων αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμο από το αγελαδινό σε πολλά σημεία.
Κατ’ αρχήν περιέχει λιγότερα και καλύτερης ποιότητας λιπαρά _  όπως τα ωμέγα 3 και τα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και παρέχουν φυσική προστασία στην καρδιά.
Επίσης έχει υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου ενώ φαίνεται να είναι κατάλληλο για τα παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Τέλος, για όσους φροντίζουν τη γραμμή τους, η νέα μελέτη έδειξε ότι βοηθάει περισσότερο στο αδυνάτισμα, γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
Στο συνέδριο για την Παχυσαρκία
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης της Ιταλίας, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Κωνσταντινούπολη, συνέκριναν τα αποτελέσματα του γαϊδουρινού γάλακτος με αυτά του αγελαδινού στη διατροφή και την υγεία.
Σε πειράματα που έκαναν σε ποντικούς διαπίστωσαν ότι τα δυο είδη γάλακτος παρείχαν τις ίδες θερμίδες, αλλά το γαϊδουρινό γάλα προκαλούσε μεγαλύτερη απώλεια βάρους επειδή αύξανε τους μεταβολικούς ρυθμούς.
Επίσης τα πειραματόζωα που τράφηκαν με αυτό εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιγότερο στρες στο μεταβολικό τους σύστημα.
«Η κατανάλωση του γαϊδουρινού γάλακτος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί» ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές στην παρουσίασή τους.
Ωφέλειες για τα παιδιά
Όπως σημειώθηκε, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το συγκεκριμένο είδος γάλακτος είναι καλύτερο από το αποβουτυρωμένο γάλα αγλεάδας, το γάλα σόγιας και το γάλα σε σκόνη, ιδιαίτερα για τα παιδιά, γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου.
Επιπλέον το γεγονός ότι μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μητρικό γάλα και περιέχει λίγες πρωτεΐνες το καθιστά κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά που εμφανίζουν αλλεργίες στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συμπλήρωμα ζεόλιθου

Posted by Food net On 2:08 π.μ.


Ο ζεόλιθος συνιστά φυσικό ορυκτό με μοναδικές ικανότητες προσρόφησης, ανταλλαγής κατιόντων και κατάλυσης χημικών αντιδράσεων. Πέραν των άλλων χρήσεων του, ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται και ως συμπληρώματα διατροφής. Μερικά διατροφικά συμπληρώματα, με βάση το κλινοπτιλόλιθο (τύπος ζεόλιθου), έχουν δείξει αντιοξειδωτική δράση στον άνθρωπο.
Ανοσοδιέγερση
Το TMAZ, ένας τύπος φυσικού ζεόλιθου – κλινοπτιλόλιθου με βελτιωμένες φυσικοχημικές ιδιότητες, είναι η βάση των συμπληρωμάτων διατροφής Megamin και Lycopenomin, που χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατη Γερμανική μελέτη1 και τα οποία επέδειξαν αντιοξειδωτική δράση στον άνθρωπο. Σκοπός αυτής της προοπτικής, ελεγχόμενης μελέτης παράλληλων ομάδων ήταν να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των συμπληρωμάτων στο κυτταρικό ανοσοποιητικό σύστημα ανοσοκατεσταλμένων ασθενών. Συνολικά 61 ασθενείς έλαβαν ημερήσιες δόσεις 1,2 g (Lycopenomin) και 3,6 g (Megamin) για 6 έως 8 εβδομάδες, κατά τις οποίες πρωτοβάθμια ιατρική θεραπεία των ασθενών συνεχίστηκε αμετάβλητη. Η χορήγηση Megamin οδήγησε σε σημαντική αύξηση των CD4+, CD19+ και HLA-DR+ λεμφοκυττάρων και σε αισθητή μείωση CD56+ κυττάρων. Το Lycopenomin συσχετίστηκε με μια αύξηση των CD3+ κυττάρων και μείωση των CD56+ λεμφοκυττάρων. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Αιμόσταση
Στις ΗΠΑ ο αιμοστατικός παράγοντας, υπό την εμπορική ονομασία QuikClot® (Z-Medica LLC, Wallingford, CT), που χρησιμοποιείται για να σταματήσει σοβαρή αιμορραγία, περιέχει μια φέρουσα ασβέστιο μορφή ζεόλιθου 2,3. O ζεόλιθος λειτουργεί με απορρόφηση νερού από την περιοχή του τραύματος, σε μια εξώθερμη αντίδραση που προωθεί τη συγκέντρωση των παραγόντων πήξης και αιμοπεταλίων, ώστε να σχηματιστεί θρόμβος. Το υλικό αυτό, ωστόσο, έχει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μόνο για εξωτερική χρήση, κατά την παρούσα στιγμή.

Εγκαύματα
Σε Ρώσους ασθενείς με εγκαύματα 4, επιπρόσθετα με την φαρμακευτική αγωγή, δόθηκε και συμπλήρωμα που περιείχε ζεόλιθο, υπό την ονομασία Lytovit. Πριν από την έναρξη της θεραπείας βρέθηκαν σε όλους τους ασθενείς υψηλός ρυθμός αποδόμησης κατιονικών πρωτεϊνών, μειωμένη αποτελεσματικότητα ουδετερόφιλων και αυξημένη υπεροξείδωση λιπιδίων. Στους ασθενείς, που πήραν Lytovit, η ομαλοποίηση των ανωτέρων παραμέτρων άρχισε νωρίτερα, σε σχέση με όσους πήραν μόνο τη φαρμακευτική αγωγή. Το Lytovit προκάλεσε επιπλέον πιο άμεση υπαναχώρηση στη θερμοκρασία του σώματος, στην παραγωγή πύον από τις πληγές και στη συχνότητα και έκταση της λύσης των μοσχευμάτων.

Υπό δημοσίευση κλινικές μελέτες
Οι Wellness Industries5 διεξήγαγαν 6 κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, που περιμένουν δημοσίευση.

Βαρέα Μέταλλα
Τα αποτελέσματα των 3 πρώτων μελετών έδειξαν σημαντική αποτελεσματικότητα του, περιέχοντος κλινοπτιλόλιθο συμπληρώματος, Natural Cellular Defence® (Waiora USA, Inc.) στην απέκκριση βαρέων μετάλλων, όπως αυτή μετρήθηκε σε ούρα, σάλιο και τρίχες.

Αθλητές
Η μελέτη σε αθλητές έδειξε μικρότερο αίσθημα πόνου κατά τον αγώνα, αυξημένη αντοχή στην προπόνηση και ταχύτερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση/ αγώνα.

Αλκαλοποίηση
Επιπλέον, φάνηκε ότι η χορήγηση NCD ανεβάσει τα επίπεδα του pH (πιο αλκαλικό) σε σάλιο και ορό αίματος, τόσο σε υγιείς όσο και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Να σημειωθεί ότι το μικρό/όξινο pH σε αίμα και σάλιο σχετίζεται σε διάφορες νόσους, όπως π.χ. καρκίνος, αρθρίτιδα, καρδιαγγειακή νόσος, οστεοπόρωση, νεφρολιθίαση, χολολιθιάση, τερηδόνα κ.α.

References
1. Ivkovic S, Deutsch U, Silberbach A, Walraph E, Mannel M, Dietary supplementation with the tribomechanically activated zeolite clinoptilolite in immunodeficiency: Effects on the immune system, Advances in Therapy 2004;21 (2): 135.
2. Recinos LG, Inaba K, Dubose J, Demetriades D, and P Rhee, Local and systemic hemostatics in trauma: a review, Turkish J Trauma Emerg Surgery 2008; 14(3): 175-81
3. Rhee P, Brown C, Martin M, et al., QuikClot use in trauma for hemorrhage control: case series of 103 documented uses, J Trauma 2008; 64(4): 1093–9.
4. Maianskaia NN, Blagitko EM, Poliakevich AS, Vokhmintseva LV, Novoselov IaB, Maianskaia SD, Use of zeolite-containing biologically active food supplement in patients with burn trauma, Vopr Pitan 2004; 73(1):24-7 [Article in Russian]
5. Waiora USA Inc, Supporting Documentation for Zeolite Supplement named “Natural Cellular Defense®”, available at: http://67.20.90.220/wp-content/uploads/2009/10/NCD-report.pdf

ΖΕΟΛΙΘΟΣ

Posted by Food net On 2:01 π.μ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ
Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

ΖΕΟΛΙΘΟΣ
Ο χρυσός της Υγείας!
Ένα από τα πλέον πολύτιμα φυσικά προϊόντα με αρκετές ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες υπάρχει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Ο λόγος για τον ζεόλιθο, ο οποίος αναφέρεται να έχει μια κρυσταλλική δομή τέτοια η οποία του προσδίδει αρκετά ευεργετικές ιδιότητες που έχουν κυρίως να κάνουν με την φυσιολογία του σώματός μας αλλά και με τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μαςΣίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ακόμη ολόκληρες ενώσεις. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει επειδή , είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένη ορυκτών στη φύση. Ακόμη είναι αρκετά σταθερό θερμικά έως τους 600o C. Η ιατρική χρήση του ζεόλιθου αφορά την κρυσταλλική μορφή του. Η δομική του μονάδα που είναι το πυριτίο είναι ηλεκτρικά ουδέτερη και με το δομικό αλουμίνιο παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο σε όλη την κρυσταλλική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την δομή του είναι ότι είναι πορώδες και τα συνδεόμενα στοιχεία του δημιουργούν κενά μεταξύ τους ή αφήνουν κενά οπότε δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο ειδικοί πόροι σαν κλουβιά τα οποία εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική του σύνθεση μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές.
Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».
Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής. Η συνήθης περιεκτικότητα του είναι Πυρίτιο έως 68% Αργίλιο έως 11% Κάλιο έως 4% Ασβέστιο έως 1% και σε μικρότερα ποσοστά Μαγνήσιο, Σίδηρο και Μαγγάνιο. Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του υπό μορφή οξειδίων.
Ένα φυσικό προιόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα. και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση.

Μπορεί να λειτουργήσει ως ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα φαίνεται ο Ζεόλιθος:
1. Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).
2. Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, βοηθά στο να αποβάλλονται από τον οργανισμό τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)
3. Τείνει να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.
4. Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία αφού αποτοξινώνει το σώμα.
5. Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.
6. Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό
7. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό.
8. Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα.

Ασφάλεια & παρενέργειες
Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.
Ζεόλιθο Θράκης θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή δισκίου.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.
Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.

Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος
Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση, και αυτό γιατί σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες , όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως πριν κάποιος ξεκινήσει την προσπάθειά του για απώλεια βάρους ας φροντίσει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα κουτάκι με ζεόλιθο ώστε να αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, και να αδυνατίσει με ασφάλεια.
Σκεφτείτε το και σαν αποτοξινωτικό μετά από την πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά γεύματα των γιορτών.

Αποποίηση
Αυτό το κείμενο δεν προορίζεται για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη Οι δηλώσεις αυτές είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες ή τις συστάσεις του γιατρού ή αναγνωρισμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας.


«Σοβαρή» η επιδημία του βακτηρίου Ε.coli στη Γερμανία

Posted by Food net On 1:41 π.μ.


Η επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως και η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως υπάρχουν υποψίες ότι μολυσμένα αγγουράκια, εισαγόμενα από την Ισπανία, προκάλεσαν την επιδημία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή που οφείλεται στο STEC, ένα είδος βακτηρίου E.coli το οποίο παράγει τοξίνες σιγκέλλας.
Το ECDC, που εδρεύει στη Στοκχόλμη και παρακολουθεί τις ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε την επιδημία «μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και τη μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί στη Γερμανία».
Από τις 25 Απριλίου έχουν καταγραφεί στη Γερμανία 276 κρούσματα του ΟΑΣ. ’λλα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία και όλα αφορούν άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία.
Σύμφωνε με το ΕCDC, η επιδημία είναι ασυνήθιστη, επειδή πλήττει κυρίως ενήλικους και ιδίως γυναίκες. «Μολονότι κρούσματα του ΟΑΣ παρατηρούνται συνήθως σε παιδιά κάτω των 5 ετών, σε αυτήν την επιδημία το 87% των κρουσμάτων είναι ενήλικοι και το 68% γυναίκες», τονίζει η υπηρεσία.
Το ΟΑΣ επηρεάζει το αίμα, τα νεφρά και σε σοβαρές περιπτώσεις το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Οι αρχές συμβουλεύουν τους Γερμανούς και όσους ταξιδεύουν στη χώρα να αποφεύγουν τα αγγούρια, τις τομάτες και τα μαρούλια. Πολλά καταστήματα έχουν ήδη απομακρύνει αυτά τα τρόφιμα από τα ράφια τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, http://www.naftemporiki.gr

Παγκόσμια ανησυχία για τα μολυσμένα αγγουράκια

Posted by Food net On 1:32 π.μ.


Αυξάνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για το βακτήριο E.coli. Η επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπους ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 300.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως υπάρχουν υποψίες ότι μολυσμένα αγγουράκια, εισαγόμενα από την Ισπανία, προκάλεσαν την επιδημία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΟΑΣ), μια σοβαρή επιπλοκή που οφείλεται στο STEC, ένα είδος βακτηρίου E.coli το οποίο παράγει τοξίνες σιγκέλλας.

Άλλα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία και όλα αφορούν άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία.

Το γερμανικό ερευνητικό Ινστιτούτο Robert-Koch (RKI ) προειδοποιεί τους πολίτες να αποφεύγουν την κατανάλωση ντομάτας, αγγουριού και μαρουλιών, ειδικά εάν τα προϊόντα αυτά προέρχονται από τη βόρεια Γερμανία, εφόσον τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Αμβούργο.

Η ΕΕ προειδοποιεί πολίτες που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Γερμανία πως σε περίπτωση αιμο-διάρροιας θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη συμβουλή ιατρού.

Από την αντίθετη πλευρά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αγγουράκια στα οποία εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E.coli στη Γερμανία είχαν μολυνθεί στην Ισπανία, υποστήριξε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ.

"Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση (των αγγουριών με το βακτήριο) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους", είπε η υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. "Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους", τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα".

"Το επίπεδο ασφαλείας και ποιότητάς μας είναι εξαιρετικά υψηλό", κατέληξε η Αγκιλάρ.

Δύο εταιρίες, στη Μάλαγα και την Αλμερία της νότιας Ισπανίας, φέρονται να έχουν παράγει τα αγγουράκια που ευθύνονται για τη διάδοση του βακτηρίου στη Γερμανία. Ωστόσο κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία.


ΕΦΕΤ: Δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας επικίνδυνα λαχανικά

Posted by Food net On 1:29 π.μ.


Δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρά περιστατικά γαστρεντερίτιδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού επισημαίνουν ότι το Escherichia coli (E. coli) που εντοπίστηκε στα αγγουράκια από την Ισπανία, είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. 

Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους. 

Οι γερμανικές Αρχές απέδωσαν τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις, που σημειώθηκαν στην χώρα τους, στην παρουσία  συγκεκριμένου ορότυπου του βακτηρίου E. coli  σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα. 

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ – μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για κάθε νέα εξέλιξη αξιόπιστα και τεκμηριωμένα. 

Συστάσεις

Για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. 

Δηλαδή, πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.  

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (www.efet.gr).

ΚΕΕΛΠΝΟ
    
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώθηκαν για το θέμα τα εξής:

Στις 22 Μαΐου 2011, η Γερμανία ανέφερε επιδημία γαστρεντερίτιδας από εντεροαιμορραγικό στέλεχος E.Coli, με συμπτώματα: ήπια πυρετική κίνηση, εμέτους, αιματηρή διάρροια και ως επιπλοκή την εμφάνιση ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου. 

Στις 27 Μαΐου, οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί 276 κρούσματα με κλινική εικόνα ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου. Στην επιδημία αυτή, το 87% των κρουσμάτων είναι ενήλικες, με σαφή επικράτηση των γυναικών (68%). 

Δύο ασθενείς με διάγνωση ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου έχουν καταλήξει. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Β. Γερμανία (κυρίως Αμβούργο, Β. Κ. Σαξωνία, Schleswig-Holstein), ενώ μεμονωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Δυτική και Ανατολική Γερμανία.  

Η πηγή της επιδημίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και η επιδημιολογική μελέτη είναι ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). 

Οι επίσημες Υγειονομικές Αρχές της Γερμανίας υποψιάζονται ότι  μολυσμένα τρόφιμα ευθύνονται για την επιδημία. Οι τελευταίες έρευνες εστιάζουν στα ωμά λαχανικά. 

Αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου των περιπτώσεων (σε 25 περιστατικά και 96 ελέγχους), που δόθηκαν από το Robert Koch Institut (RKI) και τις υγειονομικές αρχές του Αμβούργου, υποδηλώνουν σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη λοίμωξη και την κατανάλωση ωμής ντομάτας, φρέσκων αγγουριών και μαρουλιών. 

Δείγματα από φρέσκα αγγούρια που εισάγονται από την Ισπανία στο Αμβούργο εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικά στις τοξίνες Shiga (Shigatoxin E.Coli). 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, το RKI και το Federal Institut for Risk Assessment (BfR) προτείνουν στους κατοίκους στη Γερμανία ν’ αποφεύγουν την κατανάλωση ωμής ντομάτας, φρέσκων αγγουριών και φυλλώδους σαλάτας, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση. Συστήνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και κυρίως καλό πλύσιμο των ωμών λαχανικών. 

Άλλα κράτη-μέλη που ανέφεραν περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο είναι: η Σουηδία ανέφερε 10 περιπτώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο 2 περιστατικά, η Δανία 3 περιστατικά, η Ολλανδία 1 περιστατικό. Να σημειωθεί ότι όλα τα κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στην Γερμανία.

Ελλάδα

Στην χώρα μας έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την διενέργεια ελέγχων με σκοπό την προστασία των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ, αγορές κ.α. για τους σχετικούς προληπτικούς ελέγχους.

Με εντολή του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ αποστέλλει οδηγίες στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τους ιατρικούς συλλόγους της Χώρας και συστήνει επαγρύπνηση όλων των επαγγελματιών υγείας της χώρας, ώστε να διαγνώσουν έγκαιρα τις περιπτώσεις που συνδέονται με την επιδημία αυτή. 

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, που συνοδεύεται από αιματηρή διάρροια, και που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Β. Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Στην χώρα μας δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια ευρωπαϊκά δίκτυα με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας. 


Εννέα νεκροί στη Γερμανία από μολυσμένα τρόφιμα προέλευσης Ισπανίας

Posted by Food net On 1:27 π.μ.

Δύο γυναίκες πέθαναν το Σάββατο στη Γερμανία μολυσμένες από το βακτηρίδιοEscherichia coliπιθανόν επειδή έφαγαν μολυσμένα αγγουράκια από την Ισπανία, ανέφεραν οι Αρχές, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε εννέα.

Την ίδια ώρα οι ασθενείς από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, σπάνια και επικίνδυνη επίπτωση της μόλυνσης με E.coli, φτάνουν τους 300 σε όλη τη χώρα.

Η μόλυνση με E.coli οφείλεται συνήθως σε κατανάλωση κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί καλά ή σε μολυσμένα τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνη, προκαλώντας γαστρεντερίτιδες.

Οι γερμανικές Αρχές ανέφεραν ακόμη ότι βρέθηκαν τρία δείγματα μολυσμένων αγγουριών και ερευνούν αν ήταν μολυσμένα εξαρχής ή αν αυτό συνέβη κατά τη μεταφορά τους στη Γερμανία.

Εντωμεταξύ, η Ισπανία ανέστειλε τις δραστηριότητες δύο εταιρειών που διανέμουν αγγουράκια, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι εξήγαγαν προϊόντα που ήταν μολυσμένα με το βακτηρίδιο. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και δείγματα του χώματος, του νερού άρδευσης και προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια ελήφθησαν σε δύο αγροκτήματα των επαρχιών της Αλμερία και της Μάλαγα, στη νότια Ισπανία.

Φορτίο με αγγουράκια ισπανικής προέλευσης για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ήταν μολυσμένο διανεμήθηκε επίσης στη Δανία, όμως οι Αρχές ανακάλεσαν το εμπόρευμα και το απέσυραν από την αγορά, επισημαίνει επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Εκτός της Γερμανίας, συνολικά 35 κρούσματα μόλυνσης καταγράφηκαν στη Σουηδία, τη Δανία, τη Βρετανία, την Αυστρία και την Ολλανδία. 

Απαγόρευση εισαγωγών για τα μολυσμένα τρόφιμα εξετάζει και η Ρωσία.


Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Ο θυρεοειδής αδένας και η σχέση του με τη διατροφή

Posted by Food net On 5:56 π.μ.


Η επαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης εκτροπών από τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.
* Το ιώδιο. Η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζεται από το ιώδιο της τροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150 mg. Τρόφιμα όπως τα θαλασσινά και τα φύκια αποτελούν καλές πηγές ιωδίου, ενώ γενικότερα τα υπόλοιπα τρόφιμα έχουν χαμηλή συγκέντρωση ιωδίου. Οταν, ωστόσο, μια μέση δίαιτα περιλαμβάνει τροφές εμπλουτισμένες σε ιώδιο προσφέρει 250-750 mg/ ημέρα την ημέρα. Ετσι εξηγείται γιατί σήμερα το κοινό επιτραπέζιο αλάτι στην Ελλάδα είναι ιωδιούχο, δηλαδή εμπλουτισμένο σε ιώδιο.
Πριν από τον εμπλουτισμό του, η ιωδοπενία αποτελούσε πολύ συχνό αίτιο υποθυρεοειδισμού. Ομως, και τα πολύ υψηλά επίπεδα ιωδίου είναι δυνατό να προκαλέσουν διαταραχές της λειτουργίας του αδένα. Συνεπώς, η τακτική παρακολούθηση της τιμής του ιωδίου στον οργανισμό είναι χρήσιμη. Πηγές υπερβολικής λήψης ιωδίου μπορεί να είναι διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα και σκιαγραφικές ουσίες.
* Το σελήνιο. Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και στους διάφορους ιστούς. Επίσης, ένζυμα τα οποία περιέχουν σελήνιο συμμετέχουν στην «αποτοξίνωση» του αδένα (ειδικά σε περιόδους στρες) και στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθηκών ιωδίου στο σώμα. Διαιτητικές πηγές αποτελούν: οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το κρέας, και κυρίως το μοσχαρίσιο, τα αβγά, τα ψάρια, ο τόνος, τα καβούρια και ο αστακός.
* Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου είναι δυνατόν να αναστρέψει τον υποθυρεοειδισμό. Ακόμα, ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της Τ4 και, όταν η διατροφική πρόσληψη χαλκού είναι περιορισμένη, ο ρυθμός παραγωγής της ορμόνης μειώνεται. Η Τ4 ρυθμίζει τη σύνθεση της χοληστερίνης στον οργανισμό. Συνεπώς, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας χαλκού, της αύξησης της χοληστερίνης στο αίμα και των καρδιαγγειακών παθήσεων -ειδικά σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Σημαντικές πηγές ψευδαργύρου είναι: τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.
* Βιταμίνες. Το β-καροτένιο (πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως το βερίκοκο, το πεπόνι και οι φράουλες), η βιταμίνη C (πηγές: φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και οι φυσικοί χυμοί τους) και η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο) αποτελούν σημαντικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες που προστατεύουν το θυρεοειδή από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Οι βιταμίνες Β2, Β3 και Β6 συμμετέχουν στη διαδικασία σύνθεσης της Τ4.
* Τυροσίνη. Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές τυροσίνης, όπως είναι τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά, οι μπανάνες, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.
* Τα λιπαρά. Συνήθως συστήνεται περιορισμός των προσλαμβανόμενων από τη διατροφή λιπαρών. Οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας συστήνουν τα λιπαρά να καλύπτουν το πολύ το 30% των θερμίδων ημερησίως.
Τέλος, η (σχεδόν) καθημερινή άσκηση, κατά προτίμηση αερόβια, αποδεικνύεται ευεργετική. Αυξάνει αφενός την αιματική κυκλοφορία, αφετέρου δε συμμετέχει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού μας λίπους.